Top

Appeltaart

Wat heb je nodig?
Recept voor een taartvorm van 22cm

Voor de vulling:

  • 4 appels
  • 50 gram kristalsuiker
  • 350 ml volle melk
  • 30 gram bloem
  • 3 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 1 halve theelepel Cake Factor (in de custard)
  • 1 theelepel Cake Factor (bij de appeltjes)
  • een klein snuifje zout
  • 2 lepels Raspberry Crumble
Voor de bodem:
  • 250 gram patisseriebloem
  • 100 gram lichtbruine cassonadesuiker
  • 1 halve theelepel Cake Factor
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 100 gram boter
  • 1 soeplepel amandelpoeder (of heel fijn gemalen pecannootjes)
  • een snuifje zout

Wat moet je doen?

Begin met de custard want die moet afkoelen!

 

Custard:

  • Verwarm de melk en een halve theelepel Cake Factor in een pannetje
  • Klop de eitjes los met 90 gram suiker en 30 gram bloem
  • Giet de warme melk bij de eitjes en roer alles goed door
  • Verwarm het geheel opnieuw in een pannetje (constant roeren!) tot je ziet dat het dikker wordt
  • Giet over in een kommetje, bedek met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast

 

Appels:

  • Snijd je appels doormidden en verwijder het klokhuis en de steeltjes
  • Snijd in fijne schijfjes
  • Doe deze in een kom met kokend water samen met 50 gram kristalsuiker en 1 theelepel kruidenmix en laat een 2-tal minuten koken
  • Giet de appeltjes door een zeef en laat ze afkoelen

 

Bodem:

  • Meng de bloem, suiker, Cake Factor, amandelpoeder en zout goed onder elkaar
  • Maak hierin een kuiltje en doe daar de eitjes en je boter in kleine stukjes in
  • Kneed tot een mooi glad deeg (niet te lang kneden!) en laat dit een half uurtje rusten in de koelkast

Stel je taart samen:

  • Rol je bodem uit tot hij ongeveer 4 mm dik is
  • Breng je bodem in je vorm en duw alles mooi aan in de randjes, zorg dat je een opstaande rand van een 3 cm hebt
  • Prik de bodem licht met een vork zodat hij niet omhoog komt tijdens het bakken
  • Verdeel de custard over de bodem
  • Leg je appelschijfes naast elkaar maar zorg dat ze telkens een beetje overlappen, gebruik een 10 schijfjes per keer
  • Rol je appelschijfjes op en zo ontstaan je roosjes
  • Schik je roosjes op de bodem
  • Bak je taartje voor 35 minuten op 180° (om een ‘soggy bottom’ te vermijden kan je best je oven op de ‘boven én onderwarmte-stand’ zetten)
  • Laat je taartje afkoelen en werk af met de raspberry crumble

Recept ontwikkeld door Valerie - Hola Granola